Vad är truppgymnastik?
Truppgymnastik är en lagsport som består av tre grenar: tumbling (matta), trampett (hopp) och fristående (dans). Truppen består av 6-18 gymnaster (beroende på tävling) och handlar om ett samspel mellan individerna i laget.

tumbling ska tre olika voltserier utföras med både framåt- och bakåt och av olika svårighetsgrad. Volterna utförs på ett sviktande golv som är 15 meter lång och 2 meter brett.

I trampett utförs tre olika hopp med trampett och hoppbord (eller plint). Det kan vara både volter och skruvar i olika svårighetsgrad.

I fristående genomför truppen ett program till musik. Dansen vara mellan 2 och 3,5 minuter. Friståendeprogrammet ska främst innehålla gymnastiska moment som piruetter, balansövningar och hopp samt akrobatiska övningar. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Domare bedömer truppens genomförande i alla tre grenar. De tittar bland annat på gymnasternas svårighet, teknik och utförande.

Tränare/ledare måste ha licenser för att få passa på olika volter och övningar på redskapen.

Gymnasterna måste vara försäkrade för att få träna och tävla.

Seger i truppcupen i Östersund för trupp1
Fotograf Jonas Grönholm
TT-Jakten 2018 (2 december)
Resultatlista
Vinnare klass 7 - Borlänge trupp 5
Vinnare klass 6 - Bjursås trupp 1 lila

I klass 8 är alla vinnare!