SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Borlänge Gymnastikklubb
Gymnastik åt alla!

Välkommen till Basgymnastiken

Basgymnastiken är grunden för all annan verksamhet inom gymnastiken. Barnen utvecklar sina motoriska färdigheter vilket skapar goda förutsättningar för all form av fysisk aktivitet.


Basverksamheten tar emot utövare från 4 års ålder och upp till 15 år. *


* Både vår familjegymnastik och basverksamhet tar emot barn från 4 år,
vilket innebär att barnets vana att vistas utan vårdnadshavare avgör vilken 
nivå (familjegymnastik eller bas) som passar just ditt barn. 

 

Grundmotorisk träning handlar om att kunna utföra rörelser på ett kompetent sätt i olika miljöer. Det kan handla om rörelser som är nödvändiga för ett aktivt liv tex: hoppa, rulla, springa och skutta.
Allt detta på ett lekfullt sätt i en uppmuntrande och lärande miljö.

 

Om man har förmågan att utföra dessa rörelser skapas oftast ett gott självförtroende och motivation till aktivt deltagande inom idrotten.


Basverksamhet syftar till att ge barnen chansen att ha riktigt kul i gymnastikhallen. Vi lär ut grunderna inom gymnastik på ett roligt och varierat sätt. Gymnastiken går ut på rörelseglädje och ger en grundläggande motorisk träning. Syftet är att ge en allsidig träning och att stärka barnens motorik och koordination. Träningarna anpassas främst efter gymnastens individuella behov där grund - och skadeförebyggande träning prioriteras högst! 


Vi arbetar i största möjliga mån efter det vi i Borlänge GK kallar för "röda tråden". 
Detta innebär noggrann grundträning med bland annat spänning och grundposition som följer gymnasten genom hela dennes gymnastiska karriär, från ung till gammal. 

Detta för att vi vill kunna erbjuda våra utövare att från start ha möjligheten till en lång, säker och rolig gymnastikresa i vår förening. Gymnasterna placeras därför vanligtvis först i någon av våra basgrupper eftersom det är här som vi lägger grunden för gymnasternas framtida träning. Här ska de förberedas och träna på de viktigaste momenten inom gymnastik - spänning, kroppskontroll och rumsuppfattning. 

Gymnasterna går från lätt till svårt, från känt till okänt i ett lugnt tempo men självklart anpassat efter varje individs enskilda förmåga. Gymnasterna placeras också efter kunskapsnivå, mognad och utveckling och inte enbart efter ålder/födelseår. Vid tävling kan det dock förekomma åldersbegränsningar enligt Svenska Gymnastikförbundet både uppåt och nedåt i åldrarna som vi måste anpassa oss efter. 


Förutom ovan nämnda fakta tränar gymnasterna på följande övningar inom basverksamheten: 
✓ Styrketräning

✓ Gymnastiska positioner: Grundpositionen, spannung, svank och krum
✓ Stå på händer
✓ Framåt – och bakåtkullerbytta (grupperad och pikerad position)
✓ Hjulning
✓ Basvarv inför tävling: T.ex. Handstående nedrullning, kullerbytta, hjulning
✓ Förövning till rondat, flickis, handvolt samt frivolt och salto
✓ Rondat, flickis, handvolt, frivolt och salto

✓ Splitt, spagat och brygga

✓ Piruetter, saxhopp och hoppsnurrar

✓ Dans/fristående (rörelser till musik) till exempel genom uppvärmningsdanser och/eller fristående  


När barnet enligt ledarna anses vara kunskapsmässigt redo för nästa steg fortsätts träningen i våra förberedande tävlingsgrupper (FB TÄ). 

 

Vi rekommenderar att barnet tränat minst 2 – 4 terminer inom vår basverksamhet 
innan ett byte till en mer avancerad grupp inom vår förberedande tävlingsverksamhet 
(FB TÄ) sker.


Ha en öppen dialog med ditt barns ledare för att ni tillsammans på bästa sätt 
ska kunna tillmötesgå barnets behov och önskemål.