Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Borlänge Gymnastikklubb
Gymnastik åt alla!

Vad är artistisk gymnastik?

Artistisk gymnastik är en rolig och utvecklande träningsform där alla kan träna och tävla utifrån egen ambition och ålder. Kvinnlig artistisk gymnastik, förkortat KvAG är en olympisk disciplin med lång tradition. Gymnasterna tävlar i fyra grenar: hopp, barr, bom och fristående som utmanar gymnasternas färdigheter på olika sätt.

Hopp

Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 125 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer.

Barr

Barr består av två elastiska runda holmar som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement.

Bom

Kanske det mest dramatiska redskapet där gymnasten utför sina svårigheter 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Den maximala tiden för en serie är 1,30 minut.

Fristående

I denna gren har gymnasten stora möjligheter att visa fram sin egna personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Friståendet utförs på en yta av 12 x 12 meter till musik som får vara max 1,30 minut lång. Valet av rörelser och svårigheter ska tillsammans med musiken skapa en röd tråd genom hela programmet.

Det nationella tävlingssystemet, kallat ”stegserierna”, är nivåindelat i stegen 1-10 utifrån gymnastens färdigheter. Efter att ha genomgått stegserierna har gymnasten möjlighet att fortsätta tävla enligt det internationella tävlingssystemet, ”Code of point” (COP). 

Tävlingsmomenten består av individuell mångkamp, lagtävling och enskilda grenar. I den individuella mångkampen summeras gymnastens poäng för alla de fyra grenarna. I lagtävlingen summeras alla gymnasternas poäng i alla grenar.

Bedömningen består av två delar. Dels bedöms seriens svårighet, vilka övningar och kombinationer gymnasten har med, dels bedöms hur väl gymnasten genomför sin serie.

Källa: Svenska gymnastikförbundet
Sex medaljer för Borlänge Gymnastikklubb
2018-11-23 17:08
Det blev en fantastisk start på tävlingssäsongen för Borlänge Gymnastikklubbs AG-gymnaster som kom hem med inte mindre än sex medaljer från helgens tävling Dalaklockan.

I lördags åkte tränarna Johanna Katrin och Anna Westerlund med fem gymnaster till höstens första tävling, Dalaklockan, i Falun. Tävlingen i kvinnlig artistisk gymnastik (AG) som arrangeras av Gymnastikföreningen Gymnos.

Ett åttiotal gymnaster från Borlänge, Falun, Hedemora, Leksand, Sandviken, Uppsala och Timrå samlades för att göra upp i de olika grenarna bom, barr, hopp och fristående. På förmiddagen tävlade steg 1-4 och på eftermiddagen de lite svårare stegen 5-7 samt Regionspokal och Rikspokal.

Redan på förmiddagen visade Borlängegymnasterna hög då klass Maia Luotsinen kammade hem bronset i mångkamp i steg 4, tätt följd av Elise Partelow.

I steg 4 tävlade totalt 13 gymnaster. Vann klassen gjorde systrarna Josefin och Julia Hedwall Aldskogius, Falu GK.

Framgången fortsatte på eftermiddagen för Borlänge GK då Engla Diffner Hellsten vann mångkampen i steg 5, silvret gick till Lovisa Davidsson och Ella Pettersson kom på fin en femte plats. Dessutom tog Engla hem grenseger i hopp, barr och fristående. I steg 5 tävlade totalt 12 gymnaster. Bronset gick till Sofia Wallfelt, Gymnos.

Med sex medaljer i bagaget var det fem glada och nöjda gymnaster och tränare så åkte hem till Borlänge på eftermiddagen. Nu väntar en intensiv träningsperiod innan nästa tävling går av stapeln i Leksand den 17 november.


Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen