SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Borlänge Gymnastikklubb
Gymnastik åt alla!

Krönikör Thomas Bodström: ”Stödet till våra föreningar viktigare än någonsin tidigare
2020-12-01 16:19

Mejlen duggar tätt nu för tiden om inställda saker: bröllop, middagar, resor och andra roliga saker. Men inte minst blir mitt idrottande lidande. På kort tid har morgonhockeyn, innebandyn och fotbollen tagit en time-out, vilket innebär samtliga mina idrottsaktiveter.
Allt på grund av coronan.


Trots mitt höga förtroende för folkhälsomyndigheten är jag lite undrande till hur det kan komma sig att min 17-åriga son inte fick gå i skolan i våras men däremot spela fotboll medan det nu är tvärtom. Nu går han i skolan, men får inte spela fotboll. Men även om det finns ett och annat frågetecken kring strategin mot pandemin blir det sällan några större diskussioner. Vi svenskar har stor tilltro till myndigheterna. Det är bra, det är väl ändå experterna som vet bäst.

 
Och även om det inte får hållas träningar eller spelas matcher med undantag för elitverksamhet samt barn, så finns det goda möjligheter för oss andra att hålla igång. Tack vare allemansrätten i Sverige finns det tusentals mil av cykel, gång och löpmöjligheter i skog och mark. Coronan är alltså ingen ursäkt från att inte hålla igång. Man kan göra det själv, tillsammans med kompisar eller genom organiserad verksamhet.   Vårt starka engagemang ger också gemenskap. Det är därför som det är så viktigt att vi stöttar den ideella sektorn i dessa tider.

 


I Sverige finns det runt 200 000 ideella föreningar. Vi har 32 miljoner medlemskap, mer än tre stycken per person i snitt. Väldigt många människor är oavlönat engagerade i föreningar. Det är unikt i jämförelse med andra länder och något vi ska uppskatta och vara rädda om. 

 


Men även om den ideella sektorn bygger på frivilliga krafter är den inte gratis. Många organisationer har kostnader såsom hyror, kanslipersonal och resor. Dessa försvinner inte bara för att aktiviteterna minskar. Däremot minskar intäkterna i stor utsträckning. Det gör att stödet för föreningarna är viktigare än någonsin tidigare.

 


Glädjande nog har det också fungerat. Folkspel och deras produkter går väldigt bra i dessa svåra tider. Något som många människor har hittat tillbaka till är Bingolotto – en riktig klassiker i svenskt föreningsliv. Tack vare att så många nu köper lotter blev årets överskott 232 miljoner kronor. Det är en ordentlig ökning mot föregående års 189 miljoner.

 


Även om det känns tröstlöst ibland så kommer den här pandemin – i likhet med alla andra genom åren – att ta slut. Men i väntan på det får vi fortsätta att röra på oss på olika sätt. För att också kunna få ett bra föreningsliv efter denna prövningens tid är det oerhört viktigt att vi fortsätter att stötta våra ideella föreningar.


Nyhetsarkiv
Nya e-postadresser2021-08-17 19:21
Schema HT-21 2021-07-05 17:15
Höstterminen 20212021-06-24 13:40
Gott Nytt År2020-12-31 17:56
God Jul & Gott Nytt År2020-12-22 12:21
Alla ska se! 2020-04-17 22:45