Gymnastik för alla!
Vad är truppgymnastik?

Truppgymnastik är en lagsport som består av tre grenar: tumbling (matta), trampett (hopp) och fristående (dans). Truppen består av 6-18 gymnaster (beroende på tävling) och handlar om ett samspel mellan individerna i laget.

tumbling ska tre olika voltserier utföras med både framåt- och bakåt och av olika svårighetsgrad. Volterna utförs på ett sviktande golv som är 15 meter lång och 2 meter brett.

I trampett utförs tre olika hopp med trampett och hoppbord (eller plint). Det kan vara både volter och skruvar i olika svårighetsgrad.

I fristående genomför truppen ett program till musik. Dansen vara mellan 2 och 3,5 minuter. Friståendeprogrammet ska främst innehålla gymnastiska moment som piruetter, balansövningar och hopp samt akrobatiska övningar. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Domare bedömer truppens genomförande i alla tre grenar. De tittar bland annat på gymnasternas svårighet, teknik och utförande.

Tränare/ledare måste ha licenser för att få passa på olika volter och övningar på redskapen.

Gymnasterna måste vara försäkrade för att få träna och tävla.

Riksmästerskapen i truppgymnastik i Göteborg
2017-04-01 18:28
På söndag har detta härliga medalj-gäng genrep inför terminens stora höjdpunkt Riksmästerskapen i truppgymnastik i Göteborg 21-23 april. Kom tillHonefshallen 18.30 på söndag den 2 april och stötta våra gymnaster! Dom behöver massor med publik!
Hem, 01/09 11:58
Hem, 15/08 22:33